Følg noen få, enkle tips om fyring, og få mer varme igjen for hver vedkubbe du legger på ovnen.

Er du vant til å stappe ovnen full av papir for å få veden til å brenne, og skrur du igjen trekken for å spare ved? Da utnytter du den potensielle brennverdien i veden dårlig.

Dette er de viktigste tipsene du bør følg når du fyrer:

  • Bruk god og tørr ved
  • Tenn på fra toppen
  • Ha god trekk
  • Legg på lite og ofte

Tørr ved er viktig. Da blir det lettere å tenne opp, samtidig som energien blir brukt på å produsere varme – ikke tørke veden.

Et godt tips er også at du bruker mye og småkløyvd ved når du tenner opp. Selve opptenningen bør du gjøre fra toppen ved hjelp av tennbriketter – ikke nederst, slik mange gjør.

Bruk god trekk når du fyrer. Dette er spesielt viktig når du tenner opp i ovnen. God lufttilgang er viktig for å få i gang forbrenningen. Selv etter at det brenner godt, bør du ha såpass god trekk at du hele tiden ser at det brenner godt (ikke ulmer) i ovnen.

For å få best mulig effekt bør du også bruke en ny, rentbrennende ovn. En gammel ovn er ofte bare halvparten så effektiv som nye, rentbrennende over.

Husk at bytte av ovn må gjøres  i henhold til gjeldende forskrifter. Spør teknisk etat i din kommune om hvilke regler som gjelder.

Skjåk Trelast AS selger tørr ved med god brennverdi.

Få tilbud på ved

Huskeliste

  • Bruk god og tørr ved
  • Tenn på fra toppen
  • Ha god trekk
  • Legg på lite og ofte