Hvordan velge gulv som passer perfekt til akkurat det rommet det skal brukes i? Her er spørsmålene som hjelper deg med å velge riktig gulv.

Tregulv, laminat, parkett, eller kanskje et flislagt gulv? Stor eller liten belastning? Og hvor enkelt skal det være å vedlikeholdet gulvet?

Mulighetene er mange. Utvalget stort, og ikke minst: valget du gjør er noe du skal leve med i mange år framover – med mindre du har planer om å skifte gulv igjen med det aller første. Derfor lønner det seg å gjøre en skikkelig vurdering før du tar den endelige valget når det gjelder hvilket gulv du skal bruke.

Dette er spørsmålene du bør stille deg når du skal velge gulv:

  • Hvilket rom skal gulvet brukes i?
  • Hvor stor belastning skal gulvet tåle?
  • Hvor lenge ønsker at gulvet skal holde seg?
  • Hvor viktig er bærekraft og miljø for deg?
  • Hvor godt inneklima ønsker du?
  • Hvilket utseende vil du ha?
  • Hvor mye vedlikehold vil du ha?

Tar du en god runde på disse spørsmålene før du gjør det endelige gulvvalget, bør du ha et godt grunnlag til å få et gulv du blir fornøyd med i mange, mange år framover.

Hvilket rom skal gulvet brukes i?

Dette er det viktigste spørsmålet du kan stille når du skal velge et gulv som står seg over tid. Hvis du skal ha et gulv på badet eller i andre våtrom, er det ikke sikkert at heltre er det beste valget, selv om det finnes mange måter å overflatebehandle et tregulv på. Heltregulv kan derimot være ypperlig både i stua, på kjøkkenet og i soverom og barnerom.

tregulv med stol plassert på gulvet
Bruksområde er noe av det du bør tenke gjennom når du skal velge gulv.

Skal du velge gulv til entréen, der det ofte er både mye fuktighet og småstein som dras inn, er gjerne vinyl, skikkelige gulvfliser eller naturstein det beste valget.

Hvor stor belastning skal gulvet tåle?

Det sier seg jo nesten selv, men er fort gjort å glemme når du lurer på hvordan i all verden du skal velge den riktige gulvtypen: du må tenke på hvor stor belastning gulvet skal tåle.

Er det et gulv der det ikke er så stor belastning i form av mange personer som går? Har du hund som kan ripe opp gulvet, og kanskje flere småbarn i huset som skal leke på gulvet? Er det et offentlig rom, for eksempel et butikklokale med stor trafikk? Eller skal du ha gulv på et soverom der det knapt nok er noen belastning i det hele tatt, og der det viktigste er å ha noe som kjennest mykt og godt ut når du stikker tærne ut av dyna en kald vintermorgen?

Alt dette er spørsmål som også kan hjelpe deg til å finne det rette gulvet.

Hvor lenge ønsker at gulvet skal holde seg?

Dette spørsmålet henger jo litt sammen med hvor stor belastning gulvet skal tåle, men er likevel viktig å ta med seg ved valg av gulv. Hvis du ønsker et gulv som står seg i mange, mange år framover, er det viktig å å tenke både type gulv og type kvalitet.

Laminatgulv kan for eksempel holde i mange år, men du må være klar over at det er viktig å velge et laminatgulv som har en kvalitet som passer til rommet der det skal brukes. Det er også greit å ha tenkt gjennom at hvis du skader en liten del av laminatgulvet, for eksempel ved at du får et stort hakk i en av lengdene, er det ikke nødvendigvis like enkelt å reparere skaden.

Tregulv kan være utsatt for overflateskader, spesielt i rom med mye trafikk. Slike gulv lar seg derimot gjerne pusse ned i flere omganger, og på den måten kan du få et bortimot evigvarende gulv ved å velge tregulv.

Hvor viktig er bærekraft og miljø for deg?

Selv med moderne produksjonsmetoder og resirkulerbare materialer, er det enkelte gulv som er mer miljøvennlige enn andre. Hvis miljø og bærekraft er viktig for deg, bør du velge et gulv som bidrar til et lavest mulig karbonfotavtrykk.

Miljømerking kan være vel og bra, men selv ikke-merkede gulv kan totalt sett være mer bærekraftige. Plastbaserte gulv, som for eksempel vinyl, blir mer miljøvennlig når materialene som er brukt er resirkulert. Og et parkettgulv med topplag i eik trenger ikke nødvendigvis være det mest miljøvennlige valget selv om det er i tre – i alle fall ikke om du velger et gulv som har reist verden rundt.

Likevel, generelt sett, er det ingen tvil om at heltre, som er karbonnøytralt, er det mest bærekraftige alternativet. Om du i tillegg bevisst velger et kortreist heltregulv fra en norsk produsent som henter råvaren fra norsk skog, er du sikret det mest bærekraftige alternativet på alle vis.

Hvor godt inneklima ønsker du?

Inneklima spiller også inn ved valg av gulv. Vil du ha et best mulig inneklima og redusere risikoen for helseplager for for eksempel allergikere, er det blant viktig å være klar over at for eksempel teppegulv kan gi økte plager for personer med astma og allergi (forskning fra Folkehelseinstituttet, Arbeidstilsynet og SINTEF Byggforsk).

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund, NAAF, er også plast/vinylgulv assosiert med enkelte av de samme helseeffektene som teppegulv. Det er derfor mye som tyder på at harde gulv som for eksempel heltregulv er noe av det mest inneklimavennlige du kan velge.

Hvilket utseende vil du ha?

Utvalg når det gjelder utseende er enormt. Du kan få laminat som ligner på steingulv, og vinyl som ligner parkett. Likevel: hvis du vil ha noe som ser ut som naturstein både i dag og om ti år, og et furugulv som ser ut som et furugulv også etter 15 års hard bruk, er det bare 100 % naturmateriale som «ligner» seg selv over tid.

Det er også enkelte typer gulv som gir deg større valgfrihet enn andre.

Velger du laminatgulv, så er det et valg du har tatt og som du må leve med helt til du bytter ut gulvet. Hvis du derimot velger et tregulv, har du muligheten til å velge nøytral overflatebehandling etter legging, og male det seinere hvis du ønsker et helt annet utseende. Eller omvendt: om du velger malt tregulv først, har du muligheten til å slipe det ned for å få et helt naturlig utseende seinere.

Det er også lurt å tenke på at utseende på gulvet skal matche resten av rommet, og gjerne tilstøtende rom også.

Hvor mye vedlikehold vil du ha?

Spørsmålet om vedlikehold er ikke det viktigste, men likevel verdt å ta med seg. Spesielt hvis du skal velge gulv til et næringslokale er det lurt å tenke på at det vil være store forskjeller på både vedlikeholds- og renholdskostnader etter hvilket gulvmateriale du har i bygget.

Ønsker du å legge et gulv som ikke trenger noe vedlikehold før du bytter det ut, bør du kanskje ikke velge et oljet tregulv. Dette spørsmålet henger også sammen med hvor stor belastning gulvet skal tåle. Skal gulvet tåle mye og hard bruk, må du regne med mer vedlikehold enn når det er et lite brukt rom.

Konklusjon ved valg av gulv

Kjapt oppsummert: tar du deg tid til å tenke gjennom spørsmålene vi har listet opp, har du et godt utgangspunkt for å gjøre valg av gulv så enkelt som mulig. Tenk over romtype, belastningsgrad, bærekraft, inneklima, utseende og vedlikehold, og du vil gjøre det lettere for deg å bli fornøyd med valget du har gjort – mange år framover.